Πνευμονολογικό Τμήμα

& Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

Πνευμονολογικό Τμήμα

Στο Πολυιατρείο μας λειτουργεί εξειδικευμένο Τμήμα που καλύπτει όλα τα προβλήματα παθήσεων σε σχέση με τη Πνευμονολογία και την διακοπή καπνίσματος.
Το Πνευμονολογικό Τμήμα στελεχώνεται με πολύπειρο εξειδικευμένο Πνευμονολόγo και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, που εγγυάται την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία.

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    • Διάγνωση, θεραπευτική αγωγή και παρακολούθηση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας
    • Διάγνωση, αξιολόγηση και ρύθμιση Βρογχικού Άσθματος
    • Λοιμώξεις Αναπνευστικού
    • Βρογχεκτασίες
    • Διερεύνηση Χρόνιου Βήχα
    • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος
    • Όλο το εύρος των πνευμονικών παθήσεων
    • Λειτουργικός έλεγχος της Αναπνοής με Σπιρομέτρηση πριν και μετά από βρογχοδιαστολή
    • Οξυμετρία
    • Δοκιμασία Βάδισης 6 λεπτών (6MWT)
    • Συνταγογράφηση (μηνιαία, δίμηνη, τρίμηνη)
    • Χορήγηση Οξυγονοθεραπείας, Νεφελοποίησης

 


Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

 

Το πρόβλημα της εξάρτησης από τη νικοτίνη

Το 70% των καπνιστών δηλώνουν ότι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, το 1/3 αυτών κάνει τουλάχιστον μια προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, ωστόσο μόνο το 20% αυτών απευθύνονται σε ειδικό για να το πετύχουν. Οι προσπάθειες χωρίς τη βοήθεια Πνευμονολόγου συνδέονται με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας (3-5%).

Κάποια από τα κριτήρια εξάρτησης είναι η έντονη επιθυμία για κάπνισμα, η δυσκολία να ελέγξει κάποιος την ποσότητα των τσιγάρων, η συνέχιση του καπνίσματος παρά τις αρνητικές επιπτώσεις (πχ βήχας, δύσπνοια κλπ), η προτεραιοποιηση έναντι άλλων αναγκών, η αυξημένη ανοχή και η φυσική απόσυρση.

Γιατί να διακόψει κανείς το κάπνισμα;

Μερικοί από τους λόγους υγείας που επιβάλλουν τη διακοπή του καπνίσματος είναι ο αυξημένος κίνδυνος για κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι για κάθε έτος που καπνίζει μειώνεται κατά 3 μήνες το προσδόκιμο επιβίωσης!

Η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία μακροπρόθεσμα, καθώς και τη νοσηρότητα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η πιο σημαντική θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της Χρονιάς Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας είναι η διακοπή του καπνίσματος. Όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης Στεφανιαίας Νόσου, αυτός φαίνεται να μειώνεται κατά 50%, 12 μήνες μετά την διακοπή του καπνίσματος.

 

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο ειδικός να κόψετε το κάπνισμα;

Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος γίνεται μια αρχική αξιολόγηση και εκτίμηση του βαθμού εξάρτησης, μέσα από λεπτομερές ιστορικό, συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων και κάποιων ειδικών εξετάσεων όπως η μέτρηση του CO στον εκπνεόμενο αέρα. Στη συνέχεια συντάσσεται ένα πλάνο εξατομικευμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει τη συμφωνημένη ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος μεταξύ θεράποντος και θεραπευόμενου και μια σειρά συνεδριών εκπαίδευσης, ψυχολογικής προετοιμασίας, κατάλληλης για την περίπτωση αγωγής και παρακολούθησης αυτής. Η θεραπευτική αγωγή που προτείνεται εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που λαμβάνουν υπόψη το βαθμό εξάρτησης, τη συν-νοσηρότητα, τη λήψη άλλων φαρμάκων κ.ά. Υπάρχει τακτική παρακολούθηση της πορείας, της συμμόρφωσης στην αγωγή και κατά περιόδους διάφορες εξετάσεις που υπαγορεύονται από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, ενώ αν επιτευχθεί ο στόχος επιβάλλεται να γίνει και μια προετοιμασία πρόληψης των υποτροπών. Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η καλή συνεργασία, η θέληση, η εμπιστοσύνη αλλά και η ενσυναίσθηση προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καπνιστής.

 -Γεωργία Περπάτη

Πνευμονολόγος, Διδακτωρ Πανεπ.Αθηνών
τ. Επιμ.Α΄ ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Zhu SH et al. Smoking cessation with and without assistance: a population-based analysis. Am J Prev Med 2000; 18: 305-311.
  2. Royal College of Physicians. Nicotine addiction in Britain. London, Royal College of Pysicians, 2000
  3. Nardini. European Respiratory Monograph 42, Dec 2008, page 54
  4. Hughes JR et al. Smoking cessation among self-quitters. Health Psychol 1992; 11: 331-335.
  5. Fangeström KO. Assessment of the patient and Psychological and behavioural interventions for smoking cessation. European Respiratory Monograph 42, Dec 2008; 44-60.