Μαστογραφίες

η διάγνωση είναι η επιστήμη μας

Τι είναι η μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφική εικόνα του μαστού. Οι γιατροί την χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Οι τακτικές μαστογραφίες είναι οι καλύτερη εξέταση για να εντοπίσει ο ιατρός νωρίς τον καρκίνο του μαστού, μερικές φορές μέχρι τρία χρόνια πριν να γίνει αισθητός σε εσάς.

Πώς γίνεται μια μαστογραφία;

Θα σταθείτε μπροστά από το μηχάνημα ακτίνων Χ. Ένας τεχνολόγος θα τοποθετήσει το στήθος σας σε μια πλαστική διάφανη πλάκα. Μια άλλη πλάκα θα πιέσει σταθερά το στήθος σας από πάνω. Οι πλάκες θα «ισοπεδώσουν» το στήθος, κρατώντας το ακίνητο κατά τη λήψη της ακτινογραφίας. Θα αισθανθείτε κάποια πίεση. Τα βήματα επαναλαμβάνονται για να γίνει και η λήψη της πλάγιας όψης του μαστού. Το άλλο στήθος θα ακτινοβοληθεί με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια, θα περιμένετε ενώ ο τεχνολόγος ελέγχει τις τέσσερις ακτίνες Χ για να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Λάβετε υπόψη ότι ο τεχνολόγος δεν μπορεί να σας πει τα αποτελέσματα της μαστογραφίας σας. Η μαστογραφία κάθε γυναίκας μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετική, διότι όλα τα στήθη είναι λίγο διαφορετικά.

Πώς νοιώθει κανείς όταν κάνει την μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι σχετικά δυσάρεστη για τις περισσότερες γυναίκες. Ορισμένες γυναίκες το βρίσκουν επώδυνο. Μια μαστογραφία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, όμως, και η ταλαιπωρία τελειώνει σύντομα. Αυτό που αισθάνεστε εξαρτάται από την ικανότητα του τεχνολόγου, το μέγεθος του στήθους σας και πόσο χρειάζεται να πιεστεί. Τα στήθη σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα εάν πρόκειται να πάρετε ή να έχετε την περίοδο σας. Ένας γιατρός ακτινολόγος, θα διαβάσει τη μαστογραφία. Αυτός ή αυτή θα εξετάσει την ακτινογραφία για πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του μαστού ή άλλα προβλήματα.

Χρήσιμες συμβουλές πριν τη λήψη μαστογραφίας:

  • Προσπαθήστε να μην έχετε τη μαστογραφία σας την εβδομάδα πριν να πάρετε την περίοδό σας ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Το στήθος σας μπορεί να είναι τρυφερό ή πρησμένο τότε.
  • Την ημέρα της μαστογραφίας σας, μην φοράτε αποσμητικό, άρωμα ή σκόνη, καθώς αυτά τα προϊόντα μπορούν να εμφανιστούν ως λευκές κηλίδες στην ακτινογραφία.
  • Ορισμένες γυναίκες προτιμούν να φορούν μια κορυφή με φούστα ή παντελόνι, αντί για φόρεμα. Θα χρειαστεί να ξεντυθείτε από τη μέση και πάνω για την εξέταση.

Πότε θα λάβω τα αποτελέσματα της μαστογραφίας μου;

Θα λάβετε συνήθως τα αποτελέσματα μέσα σε λίγες μέρες.  Ένας ακτινολόγος διαβάζει τη μαστογραφία σας και στη συνέχεια αναφέρει τα αποτελέσματα σε εσάς και το γιατρό σας. Εάν υπάρχει κάποια ανησυχία, θα ακούσετε νωρίτερα από τη μονάδα μαστογραφίας. Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τη μονάδα μαστογραφίας εάν δεν λάβετε αναφορά των αποτελεσμάτων σας εντός 30 ημερών.

Τι συμβαίνει εάν η μαστογραφία μου είναι φυσιολογική;

Συνεχίστε να λαμβάνετε μαστογραφίες σύμφωνα με τα συνιστώμενα χρονικά διαστήματα. Οι μαστογραφίες λειτουργούν καλύτερα όταν μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενες. Αυτό επιτρέπει στον ακτινολόγο να τις συγκρίνει για να αναζητήσουν αλλαγές στο στήθος σας.

Τι συμβαίνει εάν η μαστογραφία μου δεν είναι φυσιολογική;

Μια μη φυσιολογική μαστογραφία δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει καρκίνος. Αλλά θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον εξετάσεις, όπως είναι ο υπέρηχος μαστού, πριν ο γιατρός μπορέσει να πει σίγουρα. Μπορεί επίσης να συστήσει ο ιατρός σας να πάτε σε ειδικό για το στήθος ή σε χειρουργό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο ή χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση. Αυτοί οι γιατροί είναι εξιδεικευμένοι στη διάγνωση προβλημάτων μαστού. Οι γιατροί θα κάνουν εξετάσεις παρακολούθησης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ή για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καρκίνος.

Επιλέξτε την τοποθεσία που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια την εξέταση