Ορθοπεδικό Τμήμα

Ορθοπεδικό Τμήμα

Ορθοπαιδική είναι ένας κλάδος της ιατρικής που επικεντρώνεται στους τραυματισμούς του σκελετικού συστήματος , συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης πχ οσφυαλγία και αυχεναλγία και των τραυματισμών των αρθρώσεων ή παραμορφώσεις . 
 
Οι Ορθοπαιδικοί θεραπεύουν σπασμένα οστά (κατάγματα), σύνδρομα υπέρχρησης οπως πχ τενοντιτιδες, προβλήματα των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα και οστεοαρθριτιδα γονατων και ισχιων και εκφυλιστικές παθήσεις, όπως η οστεοπόρωση
 
Αντιμετωπίζουν, επίσης, αθλητικές κακώσεις πχ ρήξη μηνίσκου και χιαστού, λοιμώξεις, συγγενείς παθήσεις και όγκους στα οστά.
 
Η κύρια εξέταση που πραγματοποιείται στη ορθοπαιδική είναι η ακτινογραφία της πασχουσας περιοχης . Με τον τρόπο αυτό βγαζουμε κάποια αρχικα ασφαλή συμπεράσματα. Μπορει για περαιτέρω πληροφορίες να χρειαστουν και άλλες εξετάσεις πχ Αξονική Τομογραφία.
 
Για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης εξέταση εκλογής είναι η μέτρηση οστικής μάζας με διπλή φωτονιακή απορρόφηση (DEXA)
 
Ο συχνότερος τρόπος αντιμετώπισης για τραυματισμούς είναι η ακινητοποίηση (τοποθέτηση γύψου) , ένω για τις τενοντιτιδες και για την οστεοαρθρίτιδα είναι οι ενέσεις τοπικα είτε με κορτικοειδή είτε με υαλουρονικό.