Ρευματολογικό Τμήμα

Τι είναι Ρευματολογία και με ποιες παθήσεις ασχολείται ο Ρευματολόγος ;

 

Η Ρευματολογία είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και με τη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Με τον όρο παθήσεις του μυοσκελετικού, εννοούμε τις παθήσεις που αφορούν τα κόκκαλα και τους μυς ,οι οποίες εμφανίζονται χωρίς να υπάρχει προηγούμενος τραυματισμός αυτών.

Με τον όρο αυτοάνοσα νοσήματα, εννοούμε ένα σύνολο νοσημάτων, όπου ο οργανισμός  αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα ως ξένα και στρέφεται εναντίον αυτών.Σ ΄αυτά περιλαμβάνονται η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, η Ψωριασική αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα που εμφανίζεται στα πλαίσια  της νόσου Crohn ή ελκώδους κολίτιδας ,η αντιδραστική αρθρίτιδα, το  σύνδρομο Sjogren,το Σκληρόδερμα , η Μικτή νόσος συνδετικού ιστού, τα Αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, όπως ο Οικογενής μεσογειακός πυρετός. Επίσης ,περιλαμβάνονται οι Αγγειίτιδες ,ένα σύνολο σοβαρών νοσημάτων όπου  προσβάλλεται  η πλειοψηφία  των οργάνων ,όπως για παράδειγμα στην κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα  (Νόσος Wegener).

Δεδομένου ότι σε αρκετές αυτοάνοσες παθήσεις προσβάλλονται πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος (όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, το στόμα, η μύτη, τα αυτιά, ο θυροειδής αδένας ,το αίμα, η καρδιά, οι πνεύμονες ,το έντερο, τα νεφρά, το δέρμα ,τα αγγεία, τα νεύρα) ο Ρευματολόγος οφείλει να είναι άριστος γνώστης  της Εσωτερικής Παθολογίας, προκειμένου να θεραπεύσει τους ασθενείς του.

Ο Ρευματολόγος ασχολείται με τη θεραπεία του χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, σε κοινές παθήσεις όπως η οσφυαλγία, η αυχεναλγία, ο πόνος των οστών και των αρθρώσεων σε αγκώνες, ισχία, γόνατα, χέρια η πόδια.

Σ αυτές περιλαμβάνονται οι τενοντίτιδες ,η γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα ,η ινομυαλγία, οι κρυσταλλογενείς αρθροπάθειες όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα,η έλλειψη βιταμίνης D,η οστεοπενία και η οστεοπόρωση .

Εκτός από τις κοινές μυοσκελετικές παθήσεις ασχολείται και με τη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Εκεί προσβάλλονται περισσότερα του ενός οργάνων και αναφέρθηκαν κάποια εξ΄ αυτών.

Πρέπει να τονισθεί ότι η Ρευματολογία το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια των Υπερήχων του μυοσκελετικού, της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας ,των ειδικών ανοσολογικών εξετάσεων και τη χρήση  βιολογικών παραγόντων  εμφανίσει ιδιαίτερη εξέλιξη στη διάγνωση και θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Προετοιμασία εξέτασης:

Δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία για την επίσκεψη.

Η εξέταση είναι διαθέσιμη σε:

 Σπάτα Μαραθώνα